Kveite / Hellefisk

Kveite
Handelsbetegning :Linefanget Villkveite
Latinsk navn :Hippoglossus hippoglossus
Produksjonsmetode :Linefanget villkveite i serveringstykker
Opprinnelsesland :Norge
Størrelse :180-200gr serveringstykker
Forpakkning :2,5/5 Kg
Holdbarhet :1 år fra fiskedato

Villkveite som er linefanget utenfor Troms. Den er avbildet på helleristningene i Alta og omtalt av Petter Dass. Kveita er historisk, og hvis du ikke varmebehandler den for mye, beholder du den frisk og saftig.
Andre norske navn: Hellefisk, helleflyndre, kvitkveite
Familie: Pleuronectidae (flyndrefamilien)
Maksimal størrelse: Over 3,5 m og nærmere 300 kilo (hunn). Hannene blir opptil 50 kilo
Levetid: Opptil 60 år. Hunnene blir betydelig eldre enn hannene
Leveområde: Unge kveiter lever på kysten på relativt grunt vann, store kveiter finnes ute i de store havene
Utbredelse: Begge sider av Nord-Atlanteren og tallrik utenfor Newfoundland og Labrador. Finnes fra Cape Cod (USA) til nordover vestkysten av Grønland, i belte fra Øst-Grønland og Island over Svalbard til Novaja Semlja og helt ned mot Biscaya
Gyteområde: Foregår på 300–700 m dyp, i dype groper på fiskebankene langs kysten eller i fjordene.
Gytetid: Fra desember til mai.
Føde: Utpreget rovfisk som spiser bunnfisk som brosme, ulker og hyse, samt mer pelagiske arter som torsk, sild, lodde og blekksprut

Næringsinnhold
Næringsinnhold i 100 g kveite, rå (spiselig del)Energiinnhold: 660 kJ eller 158 kcalNæringsstoffer:
Protein: 16,2 gFett: 10,4 g
Mettede fettsyrer: 1,2 g
Transumettede fettsyrer: 0 g
Enumettede fettsyrer: 5,3 g
Flerumettede fettsyrer: 0,7 g
– hvorav omega -3 utgjør 1,8 g
Kolesterol: 49 mgKarbohydrater, totalt: 0 gVitaminer:
Vitamin A: 0 µg
Vitamin D: 18 µg
Riboflavin: 0,06 mg
Folat: 9 µg
Vitamin B12: 1 µgMineraler:
Jern: 0,2 mg
Selen: 40 µgKilde: Matvaretabellen 2006 og NIFES

 


Stikkord: , , , , ,